Zoals je misschien al wel wist, komt het grootste gedeelte van onze producten uit Ghana. Ghana is een Afrikaans land gelegen aan de west oever en heeft meer dan 27 miljoen inwoners. De kleuren van de Ghanese vlag komen terug in meerdere Afrikaanse vlaggen, maar wist je al dat Ghana na Ethiopië het eerste land was met deze kleuren? Lees verder om meer te weten te komen over Ghana en de geschiedenis achter de nationale vlag!

De vlag

Bron: wereldvlaggen.nl

De nationale Ghanese vlag is ontworpen door Theodosia Okoh (1922-2015)  en werd aangenomen op 6 maart 1967, de dag dat Ghana onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk. Deze dag is nu een officiële Ghanese feestdag: Independence Day.

De Ghanese vlag bevat de  pan-Afrikaanse kleuren: rood, geel en groen, met in het midden de ‘black star’. De Ghanese vlag was na de vlag van het Ethiopische koninkrijk de eerste Afrikaanse vlag met deze kleuren.

Rood

Rood staat voor het bloed voor inwoners die zijn gestorven in de oorlog voor onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

Geel

De gele strook in de Ghanese vlag staat voor het goud waar Ghana rijk aan is. Ghana werd ook wel ‘Goldcoast’ genoemd in de tijdens het trans-koloniale tijdperk.

Groen

Groen staat voor de natuur en de vruchtbare bodem van Ghana.

 

Black star (zwarte ster)

De zwarte ster uit de vlag van Ghana staat voor Afrikaanse emancipatie. De zwarte ster komt oorspronkelijk van de zogenaamde ‘flag of the Black Star line’, een vaarlijn gestart door Marcus Garvey. Het nationale Ghanese voetbal team is ook afgeleid van de vlag net de naam ‘Black stars’.

Bron: Ghanasoccernet.com

Vond je deze blog interessant? Lees meer over Ghana, de geschiedenis en andere leuke weetjes in onze komende blogs!